Dla
słodkiego podniebienia Armenia ma równie wiele do zaoferowania. Sztandarowym
smakołykiem jest pachlawa, czyli ciasto z orzechami i miodem. Proces przyrządzania
pachlawy jest bardzo pracochłonny, ale efekt końcowy powala z nóg. Ciasto
przygotowuje się kilka godzin, na przekroju widoczne są słoje cienkiego jak
kartka papieru ciasta, warstwy orzechów dokładnie obranych ze skórki,
najwyższej jakości miodu. No i kolejny niezniszczalny wypiek - ciasto może leżeć tygodniami i wcale nie traci na smaku, do niedawna raczyłam się jeszcze pachlawą upichconą przed Nowym Rokiem.
Poza tym popularne są jeszcze tradycyjna
ormiańska gata, tort Kutuzov, eskimo, napoleonki i wiele innych.
Oprócz ciast Ormianie uwielbiają różnego rodzaju orzechy, daktyle i suszone owoce podane w najróżniejszych formach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz