Ormiański kebab to nic innego jak
szaszłyk, tylko że z mięsa robi się farsz. Kebab jest dietetyczny, ponieważ
przygotowuje się go na ogniu, bez dodatku żadnego tłuszczu. Powinno serwować
się go w towarzystwie świeżych i marynowanych warzyw, zieleniny, chudych
krowich i owczych serów, lawasza, wina lub wódki.
Kebab przygotowuje się z
cielęciny. Cielęcina tym się różni od wołowiny, że jest jasnoróżowa a nie czerwona,
jaką zwykła bywać ta druga. Jeżeli kebab przygotowuje się z baraniny, to trzeba
uważniej dobierać mięso, żeby nie było zbyt tłuste, bo jaki sens jest podnosić niepotrzebnie
cholesterol..?
W parze z mięsem idzie cebula i
kolendra, które uprzednio należy namoczyć w wodzie. Kolendra i cebula powinny
być pokrojone na średniej wielkości kawałki i razem z mięsem przepuszczone
przez maszynkę do mielenia mięsa. Przygotowany farsz wkłada się w miskę,
posypuje bazylią, doprawia solą i pieprzem, podlewa wodą i miesza jak ciasto.
Mięso kebaba gotowe do pieczenia (fot. Agnieszka Błażek) |
Miecze do szaszłyków powinno się
najpierw przetrzeć ścierką z tłuszczem, a potem suchą, inaczej mięso się nie
przyklei. Na nich lepi się kebabową kiełbaskę, którą następnie należy dobrze
upiec na grillu.
Ściągając kebab z szaszłyko-miecza można posłużyć się lawaszem
i zsunąć go po prostu na naczynie. Kebab posypuje się świeżą posiekaną cebulą,
zieleniną i berberysem, zawija w lawasz i spożywa ze smakiem.
Pieczenie na grillu (fot. Agnieszka Błażek) |
A tak prezentuje się danie finalne... (fot. Agnieszka Błażek) |
...w towarzystwie cebulki i kolendry (fot. Agnieszka Błażek) |
Technicznie rzecz biorąc... |
...to działa! :D |
Kebab is prepared from veal. Veal differs from beef with its colour. The first one is light pink and the second one is rather red. If you prepare kebab from sheepmeat then you need to carefully choose meat. It shouldn't be fatty, because there is no sense of unnecessarily increasing cholesterol...;)
Hand in hand with the meat go onion and coriander, which previously should be soaked in water. Coriander and onions should be cut into medium-sized pieces and together with the meat passed through the meat grinder. Stuffing should be put into a bowl, sprinkled with basil, seasoned with salt and pepper, stirred with water and mixed as dough.
Mettalic hashlik sticks should be first wiped with oiled cloth and then with dry one, otherwise meat will not stick to the metal. Around this sticks you put meat, which should looks like sausage and then bake on grill.
If kebab is well baked you pull it off from sticks. You can use lavash, it will be easier. Then, sprinkle kebab with fresh chopped onions and greens, wrap it in lavash and eat with taste.
In Vanadzor, there is one very cool cheap bar, where you can enjoy delicious kebab. What is interesing, a chef of it uses hairdryer to make a fire on a grill. Beside this oddity, they serve really tasty kebab.
Szaszlykomiecz to szampor
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuń