czwartek, 5 lutego 2015

KONFITURY

Na ormiańskim stole obowiązkowo goszczą domowej roboty konfitury, idealny dodatek do herbat i ziół, których tutejsi są prawdziwymi fanatykami. Konfitury wyrabiane są z najróżniejszych owoców i warzyw. Prócz podstawowych ze śliwy, malin, truskawek, czy pigwy, warto zwrócić na te z niedojrzałych orzechów włoskich, bakłażanów, granatów czy morwy.


 Te z orzechów to absolutny hit. Smak mają korzenny, goździkowy, są bardzo słodkie i gęste. Przygotowuje się je około dwóch tygodni i jest to proces bardzo skomplikowany. Kobiety trudniące się tym rodzajem konfitur biorą wolne w pracy i nie wychodzą z domu - ich dłonie na długo pozostają czarne od barwiącego orzechowego soku. 

Konfitury z orzechów

Wnętrze orzecha jest miękkie i bardzo ciemne, skórka czarna trochę twardsza. 
Ormianie uwielbiają słodkie przetwory. Konfitury, dżemy, kompoty przygotowują każdego sezonu, tak by na całą zimę móc raczyć się ich cudownym, naturalnym smakiem. Są obowiązkowym dodatkiem do herbat, świetnie smakują również z macuni i ciastami. Aż sama sobie się dziwię, że konfitury zaczęłam robić dopiero teraz, przecież to żadna filozofia: cukier, woda, owoce i gotowe! 

1 komentarz: