Na
ormiańskim stole obowiązkowo goszczą domowej roboty konfitury, idealny dodatek
do herbat i ziół, których tutejsi są prawdziwymi fanatykami. Konfitury
wyrabiane są z najróżniejszych owoców i warzyw. Prócz podstawowych ze śliwy,
malin, truskawek, czy pigwy, warto zwrócić na te z niedojrzałych orzechów
włoskich, bakłażanów, granatów czy morwy.
Te z orzechów to absolutny hit. Smak mają korzenny, goździkowy, są bardzo słodkie i gęste. Przygotowuje się je około dwóch tygodni i jest to proces bardzo skomplikowany. Kobiety trudniące się tym rodzajem konfitur biorą wolne w pracy i nie wychodzą z domu - ich dłonie na długo pozostają czarne od barwiącego orzechowego soku.
Konfitury z orzechów |
Wnętrze orzecha jest miękkie i bardzo ciemne, skórka czarna trochę twardsza. |
Ormianie uwielbiają słodkie przetwory. Konfitury, dżemy, kompoty przygotowują każdego sezonu, tak by na całą zimę móc raczyć się ich cudownym, naturalnym smakiem. Są obowiązkowym dodatkiem do herbat, świetnie smakują również z macuni i ciastami. Aż sama sobie się dziwię, że konfitury zaczęłam robić dopiero teraz, przecież to żadna filozofia: cukier, woda, owoce i gotowe!
Ale cudo! :)
OdpowiedzUsuń