czwartek, 5 lutego 2015

PACHLAWA I SŁODKIE PRZEKĄSKI

Dla słodkiego podniebienia Armenia ma równie wiele do zaoferowania. Sztandarowym smakołykiem jest pachlawa, czyli ciasto z orzechami i miodem. Proces przyrządzania pachlawy jest bardzo pracochłonny, ale efekt końcowy powala z nóg. Ciasto przygotowuje się kilka godzin, na przekroju widoczne są słoje cienkiego jak kartka papieru ciasta, warstwy orzechów dokładnie obranych ze skórki, najwyższej jakości miodu. No i kolejny niezniszczalny wypiek - ciasto może leżeć tygodniami i wcale nie traci na smaku, do niedawna raczyłam się jeszcze pachlawą upichconą przed Nowym Rokiem. 



Poza tym popularne są jeszcze tradycyjna ormiańska gata, tort Kutuzov, eskimo, napoleonki i wiele innych.



Oprócz ciast Ormianie uwielbiają różnego rodzaju orzechy, daktyle i suszone owoce podane w najróżniejszych formach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz